Sustav javnih eMobi bicikala postao dostupan Osječanima i njihovim gostima

Osijek je prvi hrvatski grad koji ima sustav dijeljenih električnih automobila i bicikala, pa se sada uz infrastrukturu javnog prijevoza, tramvaja i autobusa, promiče u predvodnika urbane mobilnosti i zelene tranzicije. Zaključio je to osječki gradonačelnik Ivan Radić na predstavljanju eMobi sustava, u sklopu kojega je sa suradnicima isprobao dijeljene bicikle, koji u promotivnoj akciji do petka (3. prosinca) svakom novom registriranom korisniku omogućavaju 30 minuta besplatne vožnje. Gradonačelniku se na konferenciji za medije pridružio Dejan Rusmirović, direktor GPP-a, kao i Ante Guštin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala – Nextbike.

Strateški projekt urbane aglomeracije

– Proteklih tjedana ste mogli vidjeti nadstrešnice diljem grada, a danas sa zadovoljstvom predstavljamo sustav dijeljenih bicikala koji su na raspolaganju Osječanima i turistima koji se ovako mogu uvjeriti u sve ljepote našeg grada. Riječ je o 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala koji su postavljeni na 25 stanica diljem Osijeka, a kojima doprinosimo rješenju problema prometnih gužvi i onečišćenja zraka – naglasio je gradonačelnik Radić, podsjećajući kako se u kontekstu javnog prijevoza bliži modernizacija tramvajske infrastrukture u suradnji s GPP-om, a uz to što dolaze i novi autobusi, radi se priprema za dolazak novih niskopodnih tramvaja. Budući da je projekt E-mobilnost grada Osijeka jedan od 6 strateških projekata urbane aglomeracije Osijek, u vrijednosti od 10 milijuna kuna (od čega je 8.5 milijuna kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda, cjelokupnim sustavom dijeljenih bicikala će upravljati Gradski prijevoz putnika, koji je za kontrolu i održavanje osigurao 5 zaposlenika koji će voditi računa o nabavljenoj opremi.

Jednostavan princip korištenja bicikala

– Kroz projekt smo nabavili i jedno električno vozilo s prikolicom, s kojim će naši djelatnici u noćnim satima prikupljati potencijalne nepropisno ostavljene bicikle. Realizacijom ovog sustava našim građanima javni prijevoz postaje dostupan u bilo koje doba dana, čak i onda kada tramvaji i autobusi ne prometuju tako često – otkrio je Dejan Rusmirović, direktor GPP-a, ističući kako korištenje i najam eMobi bicikala djeluje prema jednostavnom principu, kojega je detaljnije pojasnio Ante Guštin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala – Nextbike.

Naime, potrebno je preuzeti nextbike mobilnu aplikaciju, odabirati način plaćanja (putem bankovne kartice, SMS-a ili Internet bankarstva), kao i vrstu karte uz predočenje osobnog dokumenta. Što se tiče cijene, građanima je na raspolaganju godišnja karta u iznosu od 200 kuna, uz koju je dostupna neograničena vožnja od pola sata svakog dana, a dok tjedna karta košta 100 kuna, moguć je i svakodnevni najam – nakon 10 kuna registracije, prvih 30 minuta na mehaničkom biciklu iznosi 5 kuna, a na električnom biciklu 10 kuna.

– Nakon registracije, dovoljno je prisloniti mobitel, skenirati QR kod na stanici, nakon čega će brava na jednom od bicikala automatski otključava, a korisnik kreće u svoju vožnju, prilikom koje može napraviti pauze i osigurati bicikl, a potom ga vratiti na stanicu uz spuštanje elektronske brave. Bicikl se tada automatski odjavljuje, a ukoliko se dogodi da korisnik ne vrati bicikl na službenu stanicu, dolazi mu automatska poruka o naplati dodatnih troškova, čime optimiziramo troškove održavanja i sigurnosti – objašnjava Guštin, ukazujući kako je sustav dijeljenih bicikala osiguran putem GPS-a, registracije svakog korisnika i police osiguranja.