Subotnji program Europskog tjedna mobilnosti obilježen bicikliranjem do Azila, šetnjom uz Dravu, Panona festom i atraktivnom retrospektivom Essekerki u tramvajima

Sunčan dan izmamio je Osječane na ulice, a ondje ih je dočekao bogat program Europskog tjedna mobilnosti. Svatko je mogao pronaći ponešto za sebe, od rekreacije i opuštene šetnje, pa do povratka u prošlost uz pomoć osječkih tramvaja i mode s početka 20. stoljeća.

Najveće zanimanje brojnih prolaznika zaokupio je program na Trgu Ante Starčevića, gdje je GPP – Gradski prijevoz putnika s dva tramvaja, koje dijeli gotovo stoljeće razlike, pripremilo kulise za pravi povratak u prošlost. U tome im je pomogla udruga Essekerke, čije su članice u tramvaju iz 1926. godine napravile retrospektivu osječkog javnog prijevoza, pri čemu su odjenule haljine i ostale modne dodatke iz 1920-ih, a sve su upotpunile i prikladne frizure. One su Marija Puljak, Dubravka Zubčić, Elvira Berečić, Sasha Uglik, Ankica Bago i Anita Božić, a svojim su modnim izričajem postale prava atrakcija među Osječanima. Nakon foto-sessiona u starom tramvaju, Essekerke su se ekspresno preodjenule u modernu odjeću te se uz DJ-a i pića Osječke pivovare zabavile na glavnom osječkom trgu. Njihovu retrospektivu je u starom Škodinom tramvaju obogatio i Josip Nađ, autor knjige “90 godina osječkog električnog tramvaja”, koji je sve prisutne kronološki proveo od 1884. godine, kada je električni tramvaj počeo voziti Osijekom, pa sve do danas.

Tramvajem, biciklom, pješke ili u kanuima

“Tramvaj je bio čudo, jer je u to vrijeme ponudio najbolju alternativu javnom prijevozu, a dok je u nekim gradovima periodično prekidao svoju vožnju, u Osijeku vozi zbilja neprestano, do dan-danas. Stoga ne smijemo dozvoliti da interes za vožnju tramvajem nestane, naročito sada kada GPP ima velike planove po pitanju tramvajske mreže i vozila”, istaknuo je Josip Nađ.

Uz ovaj povratak u prošlost, Osječani su još od prijepodneva bili prilično aktivni, pa je u organizaciji Zajednice športskih udruga grada Osijeka više od 100 biciklista krenulo Bajsom do Azila, kako bi se družili s kerovcima – četveronožnim stanarima Azila u Nemetinu, gdje ih je Udruga Pobjede dočekala s okrjepom i popratnim aktivnostima u znak zahvale. S druge strane, nešto stariji građani su se pridružili redovnoj aktivnosti u sklopu projekta Nastavnog zavoda  Živjeti Zdravo, pa su razgibavanjem i šetnjom oko mostova obilježili Europski tjedan mobilnosti u Osijeku. Naposljetku, uz hodanje i bicikliranje, Panona fest udruge Slap je pokazala kako izgleda održiva mobilnost i na vodi – veslanjem u kanuima i uživanjem u ljepoti koju samo Drava može ponuditi na relaciji od Osijeka do Erduta.

Nedjeljni program Europskog tjedna mobilnosti

Uz Baranjski Ferivi polumaraton i ostale zanimljive aktivnosti u Osijeku i okolici, lako se može zaključiti da je ova subota bila jedna od najaktivnijih i najzdravijih u gradu na Dravi, koji sve do srijede (22. rujna) obilježava Europski tjedan mobilnosti. Program se tako nastavlja već sutra, u nedjelju (19. rujna), kada će u 10.30 u istočnom dijelu Perivoja kralja Tomislava Udruga izviđača Slavonski hrast Osijek predstaviti aktivnosti koje su usmjerene organizaciji slobodnog vremena kod djece i mladih, kroz postavljanje pokaznog izviđačkog kampa. Potom će u 11.30 ispred Dječjeg Kazališta Branka Mihaljevića Plesni studio Shine pokazati kako izgleda promocija kretanja kroz ples, a sve će zaokružiti poslijepodnevne izviđačke igre Izviđačkog kluba Javor – s početkom u 16 sati u izviđačkom parku Donji Grad sve sudionike očekuju igre poput scoutballa, otimanja marame, otimanja repa, indijskog nogometa, izviđačke odbojke i vezanja čvorova.