Puštena u promet proširena i moderno osvijetljena staza na Biljskoj cesti

Urbana aglomeracija grada Osijeka od sad je bogatija za 3.61 kilometar obnovljenih biciklističkih staza prema Bilju i Tenji. Naglašeno je to na otvorenju biciklističko-pješačke staze na Biljskoj cesti, koja sad uz još bolju povezanost, nudi udobniju i sigurniju vožnju svim biciklistima. Naime, uz to što je na većem dijelu proširena na 4 metra i što je uz prometnu Biljsku cestu postavljena odbojna ograda koja štiti bicikliste od izlijetanja vozila, velika novost je moderna javna rasvjeta koja se pali na senzore kako ne bi bila bespotrebno uključena ako nema prometa.

Kvalitetnija povezanost i s javnim gradskim prijevozom

– Došli smo do kraja ovog projekta u okviru naših integriranih teritorijalnih ulaganja realizacijom radova u predviđenom vremenskom roku. Tako smo kompletnu infrastrukturu biciklističkih staza prilagodili Pravilniku o biciklističkoj sigurnosti, a upravo je to ono što nas je u svemu vodilo – da Osječankama i Osječanima, stanovnicima našeg sportskog grada, omogućimo sigurnije sudjelovanje u prometu korištenjem ovog prirodnijeg, ležernijeg i zdravijeg prijevoznog sredstva na dva kotača – rekla je na otvorenju Žana Gamoš, osječka dogradonačelnica, naglašavajući kako je u svemu tome omogućena i kvalitetnija povezanost svih sudionika biciklističkog prometa s osječkim javnim gradskim prijevozom.

Biciklističke staze grada Osijeka bit će još prometnije

– Kroz projekt smo rekonstruirali dvije dionice biciklističko-pješačkih staza: 2 kilometra na Tenjskoj cesti i 1.61 kilometar ovdje na Biljskoj. U okviru ovog ITU mehanizma je u urbanoj aglomeraciji Osijek prijavljeno otprilike 40 kilometara biciklističkih staza, a nadamo se kako ćemo i u idućem programskom razdoblju imati mogućnost prijaviti daljnju obnovu i izgradnju nove biciklističke infrastrukture, posebno prema svim izlazima iz grada – otkrio je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, dodajući kako su na Biljskoj cesti uređena i dva pješačka prijelaza, kao i dva prijelaza za poljoprivredne strojeve, koji do sada nisu bili prisutni na ovoj dionici. U tom kontekstu, Kukić je ukazao i kako je dobra vijest što Općina Bilje nastavlja s rekonstrukcijom ostatka ove biciklističko-pješačke staze, a dovršetak tih radova se može očekivati do kraja ove godine.

“Bicikl je postao poželjno prijevozno sredstvo, stoga smo paralelno s ovim projektom, počeli s realizacijom projekta E-mobilnost grada Osijeka, u okviru kojega uređujemo sustav javnih bicikala koji će omogućiti 175 bicikala za korištenje u našem gradu”, zaključio je naposljetku Kukić, zadovoljan što će ukupno 45 kilometara biciklističkih staza na području grada Osijeka od sada biti još prometnije.