Otvoren sadržajni Europski tjedan mobilnosti u Osijeku

Na konferenciji za medije, zamjenica osječkog gradonačelnika, Jasenka Crnković, najavila je novi sustav dijeljenih bicikala, nakon čega su lokalni filantropi – Igor Toman i Ivica Lenard započeli 24-satnu vožnju kroz Osijek.

Iako je godinama brojnim aktivnostima sudjelovao u Danu bez automobila, Grad Osijek je sada po prvi puta organizirao Europski tjedan mobilnosti – koji svakog dana od 16. do 22. rujna sugrađanima donosi bogat program. Objavila je to na konferenciji za medije Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika, koja je pritom najavila i novi sustav dijeljenih bicikala.

– Europski tjedan mobilnosti započinje biciklijadom povodom početka nove školske godine, a sve će upotpuniti i 24-satna vožnja osječkih filantropa, Igora Tomana i Ivice Lenarda. Tjednom mobilnosti promoviramo urbanu mobilnost – održivi, zeleni i digitalni promet, a budući da je Grad Osijek među prvima uveo urbanu mobilnost s dijeljenim električnim automobilima i romobilima, sada možemo predstaviti i novi kontingent naših dijeljenih bicikala, s kojima će građani dobiti potpuno novu alternativu javnom prijevozu s električnim i mehaničkim biciklima – ukazala je dogradonačelnica Crnković, koja je najavila kako su u Europski tjedan mobilnosti u Osijeku uključene razne udruge, organizacije i pojedinci, među kojima je izdvojila subotnji program udruge Essekerke na Trgu Ante Starčevića, kao i veliko finale u srijedu (22. rujna) s Danom bez automobila i gostovanjem poznatog Rally vozača Juraja Šebalja u organizaciji GPP-a na Trgu Ante Starčevića.

Uskoro javni bicikli kao dio urbanog prometa

– Urbana mobilnost je jedan od važnijih segmenata zelene tranzicije i Grad Osijek je prepoznat kao perjanica među gradovima koji u Hrvatskoj uvode mnoge vidove takvog transporta u svoj javni prijevoz. Ovdje moramo napomenuti i da GPP kao gradska tvrtka za javni prijevoz, godinama poduzima velike projekte, a osim ulaganja u tramvajsku mrežu, upravlja cjelokupnim sustavom dijeljenih automobila, a upravljat će i sustavom dijeljenih bicikala, u sklopu kojega će se kroz projekt E-mobilnost grada Osijeka nabaviti 175 bicikala, od kojih će 50 biti električnih, a koji će biti raspoređeni na 25 samoposlužnih stanica diljem grada – otkrila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, koja je s dogradonačelnicom isprobala dio novih javnih bicikala, najavljujući da će se do polovice listopada cijeli sustav integrirati u osječki urbani promet.

24-satna vožnja, biciklijada i nastavak programa

Nove bicikle je isprobao i poznati osječki biciklistički tandem, Igor Toman i Ivica Lenard, koji će 24 sata voziti voljenim gradom i tako podržati Europski tjedan mobilnosti u Osijeku.

– Ovo je izuzetna inicijativa i normalno da smo se htjeli uključiti kako bismo odali počast našem gradu, spajajući tako dvije stvari koje najviše volimo – Osijek i bicikle. Tijekom 24 sata ćemo po osječkim ulicama koristiti snagu vlastitih mišića, bez zagađenja i trošenja druge energije. Koliko ćemo napraviti kilometara, još ne znamo, a ne znamo niti je li ovo itko ikada pokušao. Nadamo se da će nas pratiti i dobro vrijeme, a pozivamo sve sugrađane, koji nas vide na ulici, da nam se slobodno priključe, a mi ćemo pokušati što više puta obići naš grad i prigradska naselja – naglasio je biciklist Igor Toman.

Nakon početka nove avanture biciklističkog dvojca, na Trgu Vatroslava Lisinskog je krenula i Bickilijada srednjih i osnovnih škola povodom početka školske godine, na kojoj je sudjelovalo stotinjak osječkih školaraca, a sve je organizirao Školski sportski saveza Grada Osijeka. Da mobilnost može biti i ekstremna, potom je dokazala udruga Pannonian s malom školom BMX-a u skate parku na lijevoj obali Drave.

S druge strane, već u petak (17. rujna) se nastavlja zanimljiv program Europskog tjedna mobilnosti, kada će građani moći sudjelovati u secesijskoj šetnji Europskom avenijom (s početkom u 16 sati ispred kina Urania), a nakon toga slijedi stručno vodstvo kroz osječke parkove (s početkom u 17 sati u Sakuntala parku), a sve će zaokružiti demonstracija sigurnog kretanja za osobe s invaliditetom uz pomoć psa vodiča na Trgu Ante Starčevića s početkom u 18 sati, kada će Športska udruga slijepih Svjetlost i društvo “Naša djeca” grada Osijeka prikazati s kojim se izazovima osobe s invaliditetom susreću u urbanoj mobilnosti.