Hi-tech mobilnost: Romobilima po osječkim tehnološkim tvrtkama i organizacijama

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Osijeku je organiziran Hi-tech tour – obilazak osječkih tehnoloških tvrtki i organizacija koje se bave rješavanjem problema urbane mobilnosti. U suradnji s Boltom, za hi-tech ekipu je organiziran prijevoz romobilima, a prva je postaja bila tvrtka Orqa, koja je predstavila svoje FPV „gogle“ i uz pomoć kojih mobilnost postaje virtualna.

Druga postaja – Ericsson Nikola Tesla

– Ako morate ići osobnim automobilom na posao, onda neka barem bude električni i samoupravljivi – kroz smiješak je poručio Krešimir Vidović, iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, predstavljajući neke od rješenja za inteligentne transportne sustave (ITS) i viziju prometa budućnosti koja svakako uključuje što više samoupravljivih automobila.

IoT i 5G – rješenja za bolje upravljanje prometom u gradovima

Iza ove uspješne i velike tvrtke brojni su ostvareni projekti s vrlo konkretnim poboljšanjima svakodnevice urbanih središta Hrvatske, ali i diljem svijeta. Ono što je nekoć bila nezamisliva budućnost -kao npr. danas gotovo potpuno digitalizirani promet u odnosu na analogni prije 15-ak godina ili samoupravljivi taksiji, koje je tvrtka Rimac Automobili najavila za Zagreb već 2023. (o čemu su djelatnici ENT-a radili studiju prije samo nekoliko godina, također ne razmišljajući o tome kao izglednoj i skoroj budućnosti) – već je oko nas. U svijetu je 4416 gradova, od čega ih je 371 s više od milijun stanovnika i s enormnim prometnim problemima i još većim troškovima za taj sektor.

O gotovo milijun i pol smrtno stradalih u prometu godišnje nemoguće je ne razmišljati, a taj će broj sigurno reducirati pametna rješenja koja predlažu sigurnije, ali i brže i jeftinije prometovanje, nemoguć bez ITS-a i IOT-a (tehnologije interneta stvari).

Grad Osijek postupno implementira sve više pametnih rješenja

Studije su pokazale da optimizacija prometa smanjuje vrijeme provedeno u prometu za čak 20%, da smart parking (kakvim se mogu pohvaliti Split i Dubrovnik) drastično smanjuje broj „praznih vožnji“, a pouzdane i pravodobne informacije o stanju u prometu utječu na promjenu odluka čak 15% populacije.

Na tom je tragu i Grad Osijek, pohvalio se Srećko Kukić, viši savjetnik specijalist za pripremu i provedbu razvojnih projekata, istaknuvši kako sustav javnih gradskih bicikala za sada ima šest senzora za mjerenje kvalitete zraka, a u planu je nabavka još ovih uređaja, kojima su opremljeni i popularni Boltovi električni skuteri i korisnicima javljaju kada je onečišćenje zraka u porastu, potičući ih sniženim cijenama da više koriste skutere.

U Osijeku razvijaju softver za autonomnu vožnju automobila najvećih svjetskih proizvođača

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! – moto je Tjedna, čije aktivnosti (s brojim partnerima i na brojnim lokacijama) i ove godine organizira Grad Osijeka sa željom da se priključi mnoštvu europskih gradova koji nastoje stvoriti bolje uvjete za mobilnost svojih građana. Delegaciju predstavnika Grada, osječkih poduzetnika, studenata, predstavnika medija – odveli su potom do još jedne svjetske tvrtke koja je također odabrala Osijek za otvaranje predstavništva.

Smješten u središtu grada, Institut RT-RK dio je razvojnoga centra automotiv tvrtke TTTech iz Beča. Kako smo doznali, u uredima u Osijeku razvijaju programe za autopilote poznatih proizvođača automobila (Audi, Mercedes, Ferrari i brojni drugi), ali razvijaju i svoje originalne softvere. Pioniri su u ovom poslu, a na prvom im je mjestu visoka sigurnost – ponosno je istaknuo Dražen Radanović.

Obnovljivi izvori, samoodrživost, električni bicikli, jedrenjak „na struju“ i brojni drugi projekti izlaze iz laboratorija osječkog FERITA

O sigurnosti svega što rade računa vode i na osječkom FERIT-u, koji je bio pretposljednja postaja ove zanimljive mini turneje. Laborant Željko Jeršek najavio je za 21. rujna puštanje u pogon fotonaponske elektrane snage 80 kW, što je nadgradnja postojeće od 10 kW, a koja bi – u teoriji – trebala zadovoljiti sve potrebe za električnom energijom zgrade FERIT-a. „Kvaka“ je što se najbolji rezultati ostvaruju za ljetnih mjeseci kada je zgrada fakulteta prazna, no tada višak el. energije vraćaju u distribucijsku mrežu. Mnogo je čimbenika koji trebaju biti zadovoljeni, no studente i zaposlenike FERIT-a to ne obeshrabruje da ne pokušavaju.

U planu je i kapacitet od 6 kW energije dobivene iz vjetra, no naše je područje slabo vjetrovito, a ništa bolje nije ni po pitanju hidropotencijala, koji je najbolji u krškim rijekama, dodao je Željko Jeršek. Ponosni su i na pilot-projekt električnih bicikala, kojih za sada imaju 12, a svrha će im biti tranzit između dviju jedinica FERIT-a (jedne u Trpimirovoj ulici, a druge u kampusu) i bit će samo za internu uporabu, tj. za studente i djelatnike fakulteta.

IT park s nestrpljenjem čeka svoje stanare

Mnoštvo je još neodgovorenih pitanja i problema, svjesni su sudionici projekta koji završava koncem ove kalendarske godine (a u kojem su im partneri Novi Sad i KBC Osijek). Bicikli bi svoje prve putnike trebali prevesti već dogodine, a punionica će biti ispred zgrade FERIT-a. Iza njih je i gotov projekt solarno-električnog automobila CROsolar 01, o čemu se mnogo puta do sada pisalo, koji je predstavljen na brojnim izložbama, redoviti je sudionik solarnih utrka, a trenutačno se nalazi u Belišću, gdje je u izgradnji inovativni laboratorij i ondje će služiti za daljnja istraživanja. Možda mu poboljšaju i performanse, koje su ionako odlične pa s punom baterijom prijeđe i do 300 km, a ako je dan sunčan – vozi dok ima sunca.

Ono na čemu sada intenzivno rade, opet u suradnji s gospodarstvenicima, ali i splitskim FESB-om (Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), električna je jedrilica s nultom stopom emisije štetnih plinova. Za predložak su koristili postojeći luksuzni brod, uz, dakako, preinake. Najveći im je izazov velika potrošnja električne energije dok brod plovi, tipične za ovakvo plovilo, istaknuo je Mario Čačić, magistar inženjer strojarstva, jedan od članova tima, kojemu je na čelu prof. Željko Hederić. Ovakvu je rutu nemoguće završiti bez posjeta IT parku, projekt u izgradnji, namijenjen razvoju manjih/mlađih tvrtki, o čemu svakako ovisi budućnost ne samo propulzivnog IT sektora, nego i čitavoga grada i regije.