Dovršena rekonstrukcija biciklističke staze na relaciji Osijek-Tenja

Dovršena rekonstrukcija biciklističke staze na relaciji Osijek-Tenja

Sigurnost, udobnost, vidljivost i povezanost od sada su zagaranirani za sve bicikliste koji se budu vozili uz Tenjsku cestu. Naglašeno je to na konferenciji za medije, na kojoj je, nakon dovršetka opsežne rekonstrukcije tijekom posljednjih mjeseci, zamjenica osječkog gradonačelnika, Žana Gamoš, objasnila koliku važnost biciklistička staza prema Tenji ima za urbanu aglomeraciju grada Osijeka.

Prilagodba pravilniku i povezivanje migracija

– Cilj ove intervencije obnove biciklističke staze Osijek-Tenja je prije svega prilagodba Pravilinku o biciklističkoj infrastrukturi, odnosno prilagodba svim pravilnicima sigurnosti u prometu. Osim sigurnosti, svakako nam je bio cilj povezati migracije na ovoj relaciji, odnosno povezati bicikliste i pješake s linijama našeg javnog gradskog prijevoza i sa sustavom dijeljenih bicikala u budućnosti – pojasnila je Gamoš, podsjećajući kako ovaj projekt podrazumijeva i rekonstrukciju biciklističke staze uz Biljsku cestu, a od ukupne vrijednosti od 3.9 milijuna kuna, 85 posto je financirano sredstvima Europske unije.

Sveobuhvatna obnova i poboljšanje infrastrukture

Budući da je rok dovršetka rekonstrukcije 30. kolovoza ove godine, kada se očekuje otvorenje nove biciklističke staze na Biljskoj cesti, staza na Tenjskoj cesti je završena i puštena u pogon znatno ranije od predviđenog, otkrila je sa zadovoljstvom osječka dogradonačelnica, ukazujući pritom i na opseg radova. Naime, na novoj biciklističkoj stazi, koja je široka 2 metra, a duga 2 kilometra, postavljena je nova rasvjeta, izvedeni su radovi obnove kolničke konstrukcije, a dok je unaprijeđena infrastruktura oborinske odvodnje, poboljšana je i obnovljena prometna signalizacija i prometna oprema.

– Nakon svega, nastavljamo radove uz Tenjsku cestu i to na potezu od kraja obnovljene biciklističke staze, pa sve do nadvožnjaka „Rosinjača“, gdje je nogostup u dosta lošem stanju i bez javne rasvjete. Naime, Grad Osijek je 2017. godine izradio glavni projekt energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, kojega sada, nakon rješenja svih imovinsko-pravnih pitanja, napokon možemo realizirati – otkrila je Gamoš, pojašnjavajući kako radovi podrazumijevaju postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete, kao i rekonstrukciju i uređenje nogostupa dužine 500 metara. Vrijednost radova je 450.000 kuna, a tvrtka Unikom počinje s izvođenjem već sljedećeg tjedna.